free bootstrap templates

Een stinkende wasautomaat

Bij Herbert Kochanowski gepost op 23-11-2016

Ken je dat, je haalt je vingers door het rubber van jouw wasmachinedeur en opeens heb je een drap aan jouw vingers… En dan de geur uit de machine…muk! Nou dat is dus vetluis. Wat is vetluis precies? Nee het is geen dier maar het kan wel een behoorlijke schade toe brengen aan je wasmachine en kleding! Wat is het precies en hoe kan je het voorkomen?




• Vetluis


Bij het wassen van kleding, beddengoed, en dergelijken; in wasmachines blijven er altijd wat zeepresten en organisch materiaal achter waaronder lichaamsvetten, huidschilfers, en haren. In de loop der tijd kunnen bacteriën zich hierin ontwikkelen. Als gevolg van het wassen met lage temperaturen, van vaak minder dan 40 °C; is een ideale voedingsbodem voor deze bacteriën gecreëerd. Deze bacteriën laten een onprettige geur achter in de kleding, ondanks het herhaaldelijk wassen. Ook kan er schade ontstaan aan kleding die zich echter beperkt tot verkleuringen of vlekken.


• Het ontstaan van vetluis.


De oorzaak is dus wassen op te lage temperaturen in combinatie met soort wasmiddel en te weinig water. Het is leuk bedacht dat wij Nederlanders “een tikkie terug” gaan maar dit is dan het resultaat. Je machine gaat minder lang mee en hetzelfde geldt voor je kleding. Volgens mij is een defecte wasmachine is ook schadelijk voor het milieu. Maar als wij even gaan opsommen:

Wasmachine gaat minder lang mee.

Kleding gaat minder lang mee.

Speciale wasmiddelen die juist chemisch zijn.

Lagere temperatuur wassen, dus minder stroom

Minder waterverbruik, dus minder belasting drinkwater.

De vraag is wat is beter; een lage of een hoge temperatuur?


• Hygiene


Een voorbeeld van mijn wasmachine is dat deze een A++ label heeft. En dat kan ik merken met het water, want toen ik klein was zag je het water bij het deurtje klotsen in de trommel. Tegenwoordig zie je natte was draaien. En om er voor te zorgen dat het oude water goed weg spoelt moet je dat wel met genoeg schoon water doen. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van bacteriën en vlekken uit de kleding.


Oké maar wat nu als je ziek bent en laten we even uitgaan van een buikgriep. Dit soort bacteriën gaan namelijk niet dood bij 30C graden er wordt nog steeds geadviseerd om de was op minimaal 60C graden te wassen ondanks de huidige technologie. En hetzelfde geldt bij luizen en babykleding, kortom echt schone was heb je op 60C graden. Erger nog het ziekenhuisbacterie MRSA gaat pas dood op een temperatuur van 60C graden maar pas na een kwartier! Onderzoek wijzen uit naar dat we minder hygiënisch wassen dan twintig jaar geleden. Tijd om de was onder de loep te nemen.


• Voorkomen van vetluis


Oké wij weten nu wat vetluis is en hoe belangrijk hygiene is zeker in combinatie met griep en babykleding. In het begin waste ik ook alles lekker bij elkaar lekker simpel alles in wasje. Maar ik merkt dat het toch niet goed voor de kleding was het begon te stinken. Ik merkte dat er vetluis begon te ontstaan. En toen ben ik veel gaan lezen. Tegenwoordig was ik toch anders en het is niet voor niets dat ze in wasserijen nog steeds heet wassen en nu 30C graden. Dus we gaan even “back to basic”.


• Hoe waste oma ook alweer?


Oké ik heb het niet over een een ketel plaatsen op het vuur en stijfsel een we hebben het over de oma uit de tijd dat de wasmachine er al was.


• Wasverzachter


Om je was lekker te laten ruiken en minder statisch in de droogtrommel te laten zijn gebruiken we wasverzachter. Dit is een vettig middel wat ons wasgoed lekker soepel houdt. Maar ook dit is een ideale bodem voor vetluis; het gaat namelijk mee in de laatste spoelgang met koud water in het wasprogramma. Gezien wasverzachter vettig is blijft er dus een laag achter in de trommel en is het ideaal als ondergrond voor bacteriën. Goed spoelen met warm water zorgt dat het oplost, niet overtuigd? Smeer het maar eens op een doekje en probeer het er maar eens uit te krijgen met koud water. Hoeveel koud water moet je wel niet gebruiken om het eruit te krijgen?


Handdoeken, vaatdoeken en theedoeken


Alles waar je mee afdroogt was ik met elkaar op 60C graden en ik gebruik geen wasverzachter anders neemt het textiel namelijk geen vocht op. Bang dat je handdoeken hard worden; doe ze gewoon in de droger dan is er niks aan de hand. Wil je toch liever wasverzachter gebruiken doe dan maar 1/6 van de dosering. Anders neemt het textiel geen vocht meer op.


Onderkleding en sokken


Deze gaan alleen met elkaar in de was. Eventueel kan je ze wel met broeken shirts wassen minst deze gewassen mogen worden op 60C graden. Ook hier gaat geen wasverzachter bij omdat onderkleding vocht moet kunnen absorberen denk bijvoorbeeld aan de zweetvoeten. Gebruik je wasverzachter blijven je voeten langer week met alle gevolgen van dien.


T-shirts en truien


Deze gaan bij mijn gewoon wel lekker op 60C graden en misschien vraag ja af waarom? Nou als je zweet heb je ook lekker van die bacteriën die in je shirt gaan zitten zeker als ze strak op de huid zitten. Truien kunnen makkelijk op een lager temperatuur omdat je er toch een t-shirt er onder draagt.


Lingerie en delicaten


Een manier om delicate stof toch hygiënisch schoon te krijgen is het te laten weken in azijn. Het mooie van azijn is dat het ook nog eens de kleur fixeert en voorkomt dat het textiel hard gaat aanvoelen.


Wasmiddelen


Er zijn zoveel verschillende wasmiddelen die 0ok op een lage temperatuur wel goed schoon kunnen wassen echter gaan de bacteriën nog niet dood. Maar vergeet ook niet hoeveel chemicaliën eraan worden toegevoegd om bij een lage temperatuur het schoon te krijgen. Dan is het ook maar de vraag hoe goed dat voor het milieu is… Natuurlijk kan je dan wel aan de Ecover wasmiddel gaan (wat er duur is) maar je kan het ook heel goed zelf maken. Ja het kost je wel even wat tijd en geduld maar je kan voor zoveel minder geld het zelf maken en biologisch afbreekbaar ook nog!


Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep. Marseillezeep is een natuurlijk product en bevat geen kleurstoffen en conserverings- middelen.


Er is witte en groene marseillezeep. De witte bestaat uit plantaardige olie, kopra (gedroogde kokosnoot) en palmolie. De groene uit uit olijfolie, kopra en palmolie. Marseillezeep is 100% biologisch afbreekbaar en zeer geschikt voor de gevoelige huid door de voedende werking van de palmolie. Marseillezeep is te koop bij bijvoorbeeld De Tuinen of de natuurwinkel.


Hier een recept voor 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was


 80 gram geraspte Marseillezeep of Marseillevlokken.

40 gram soda (voor de witte was)

5 liter water (kokend)

60 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).


Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was.


Laat dit een nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.


Citroenolie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.


Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt


Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.


Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, flessen.


Conclusie


Zuinig wassen wil nog niet zeggen dat het goed is. Het gaat er wel om dat je goed nadenkt over wanneer en wat je gaat wassen en eventueel gaat voor weken om zo minder te hoeven wassen. Ook kan je kijken hoe lang je kleding draagt. Als je een t-shirt draagt met een tui en de trui ruikt niet lekker meer hang hem dan eens even lekker buiten. Zeker als het vriest werkt dat heel goed! Kortom zoek eens uit wat beter zou kunnen zijn voor jezelf.


bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vetluis

http://www.kennislink.nl/publicaties/zuinige-machine-wast-niet-meer-schoon

http://www.aromatherapie-info.com/zelf-wasmiddel-maken.html